Windows 7 İpuçları

Görev çubuğu sırları

Bir programın birçok penceresini açtığınızda ve görev çubuğunda o simgenin üstüne gelince gördüğünüz ayrı ayrı pencereler bazen sizi rahatsız edebilir. Çünkü bu bir pencereye daha tıklayıp zaman kaybetmek demektir. Birkayıt defteri girişi ile bunu pas geçebilirsiniz.

Komut satırını açtıktan sonra “regedit” yazıyor »HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced« dizinine girip sağ taraftaki boşluğa sağ tıklayıp yeni bir “DWORD (32 bit)” oluşturuyoruz. Bu girişi “LastActiveClick” olarak adlandırıp, sağ tıklayarak değiştire tıklıyoruz ve değer 1 diyoruz. Bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

Görev çubuğundaki pencerelerini büyüklüğünü ayarlamak
Bir başka sır da bu pencerelerin büyüklüğünü ayarlayabilmeniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için»HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Taskband« dizinini izleyip yeni bir DWORD 32 bit girişi açıyoruz. Bu girişi »MinThumbSizePx« olarak adlandırıyoruz. Bu dosyaya çift tıkladığımızda ise büyüklüğü ayarlayabiliriz.

Yabancı dosya türlerini daha hızlı açmak

Yabancı dosya türlerini daha hızlı açmak

Daha önceden tanımlanmamış türde bir formatı açtığınızda Windows’un klasik penceresi çıkıyor. Bu pencere ya internet üzerinden uygun programı bulmak için bir arama yapmanızı sağlıyor ya da bilgisayarınızda bulunan programlardan bir program seçmenize olanak sağlıyor. Buradaki internette arama fonksiyonu çok seyrek olarak gereken programları bulabiliyor. Bu işi daha hızlandırmak için direkt olarak listeden program seçmeye geçebilirsiniz.

Bunun için komut işlemine “regedit” yazıp, açılan pencereden »HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Policies\Explorer« yolunu izlemelisiniz. Son olarak sağ taraftaki boş kısma sağ tıklayarak DWORD 32 bit oluşturup adını “NoInternetOpenWith” yapıp, 1 değeri vererek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Gereksiz aramaları önlemek
Bir program çalışmayı sonlandırdığında bu sizi rahatsız eder. Bir de üstüne Windows’un internette çözüm arama penceresi geldiğinde bu daha da sinir bozucu oluyor. Tabii ki bu sinir bozucu durumu bizim verdiğimiz yöntemlerle yok etmek mümkün. Bunun için denetim masasında Sistem ve Güvenlik > İşlem Merkezi yolunu izleyin. Burada sorun raporlama ayarlarından hiç çözüm aramama seçeneğini seçin. Tüm kullanıcılar için uygulamak içinse gerekli ayarı aynı yerden yapabilirsiniz.

Sağ tık ile program menüsü açma

Sağ tık ile program menüsü açma

Tabii ki tüm önemli programlar için masaüstünüzde bir kısayol vardır. Buna bir alternatif ise çok kullandığınız önemli programları sağ tık menüsüne yerleştirmek. Bu sadece yerden kazandırmıyor, aynı zamanda programlara daha hızlı ulaşmanıza olanak sağlıyor.

Bunu da bir kayıt defteri hilesi ile yapabiliyoruz. Regedit ile kayıt defterini açıyoruz. Burada »HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell« yolunu izliyoruz. “Shell” girişine sağ tıklayarak yeni bir anahtar oluşturuyoruz ve bunu adlandırıyoruz. Dört girişi daha ayarlamanız gerekiyor. “MUIVerb”, “SubCommands, “Icon” ve “Position”.

“MUIVerb”i açıyoruz ve sağ tık menüsünde gözükecek adları yazıyoruz. Diğer 3 girişe ise menüde gözükecek dosyaların exe dosyalarını gösteriyoruz.

Windows’u açmadan müzik dinleyin!

 Windows'u açmadan müzik dinleyin!
Windows’a giriş yapmadan Windows Medai Player keyfi…

Aceleniz var ve internete hızlıca girip e-postalarınızı kontrol etmek, internette bir şeylere bakmak veya müzik dinleyip film izlemekistiyorsunuz. Bu tip durumlarda Windows açılış merasimi size çok uzun gelebilir. Ufak bir hile ile bazı programları Windows’a tam anlamıyla girmeden çalıştırabilirsiniz.

Giriş ekranın sol alt kısmındaki ufak simge, normal durumda sizi büyütücü veya ses girişine yönlendiriyor. Bizim size gösterdiğimiz yöntem ile Media Player’ı, Firefox’u ve çok daha fazlasını açabilirsiniz.

Önce “C:\Windows\System32” yolunda bulunan “utilman.exe” adındaki dosyanın adını “utilman-orijinal” gibi bir isimle değiştirin. Tabi bunu yapabilmek için bazı izinlere ihtiyacınız olacak. Utilman.exe dosyasına sağ tıklayın ve güvenlik sekmesine gelin. Buradan da Gelişmiş düğmesine basarak gelişmiş ayarlara ulaşın. Sahip sekmesine geçin ve Düzenle düğmesine basın. Kullanıcı adınızı seçerek onaylayın ve pencereyi kapatın.

Şimdi tekrar dosyaya sağ tıklayın ve tekrar Güvenlik sekmesine gelin. Kullanıcı adınızı seçerek “düzenle” düğmesine basın. Tam kontrol seçeneğine tıklayın ve onaylayarak işlemi tamamlayın.

İzin konusunu hallettiğimize göre, işe devam edebiliriz.

Firefox, VLC ve uyumlu diğer yazılımlar…

Firefox, VLC ve uyumlu diğer yazılımlar...
Firefox için taşınabilir sürümü kullanmanız gerekiyor…

İzinlerin alınmasından sonra, örneğin Windows Media Player’ın kurulu olduğu dizine (C:\Program Files \Windows Media Player) gidin ve buradaki “wmplayer.exe” dosyasını, masaüstüne kopyalayın. Adını “Utilman” olarak değiştirin ve yine “C:\Windows\System32” klasörünün içerisine taşıyın. Artık tüm pencereleri kapatabilirsiniz.

Şimdi bilgisayarı yeniden başlatın. Giriş ekranında parolanızı yazmadan sol alttaki minik simgeye tıklarsanız, Media Player’ın açıldığını göreceksiniz…

Aynı işlemi dilerseniz Firefox’un taşınabilir sürümü, Chrome, Thunderbird ve VLC Media Player için de yapmanız mümkün. Ama unutmayın, diğer programları bu şekilde çalıştırmanız mümkün olmayabilir…

http://www.chip.com.tr/konu/daha-once-gormediginiz-windows-7-sirlari_28242.html

 

Bu yazı Bilgisayarlar ve Internet içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın